Zawijasy z szynką parmeńską

Szybka i tania przekąska na imprezę lub wieczorny seans filmowy. Chrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy, ale oczywiście można zrobić inny.

szynka parmeńska

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 10 sztuk

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

Nadzienie:
100 g szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej
100 g tartego sera mozzarella
mały słoiczek przecieru pomidorowego (100 g)
1 łyżeczka oregano

Sos czosnkowy:
100 g serka homogenizowanego naturalnego
1 ząbek czosnku
szczypta ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Przecier pomidorowy pomieszać z oregano i rozsmarować na całości ciasta francuskiego. Następnie posypać całość serem i ułożyć plastry szynki.

Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze 3-5 cm kawałki. Ślimaki ułożyć na leżąco na papier do pieczenie i piec 20 minut.

Podawać z sosem czosnkowym:

Do serka dodać zmiażdżony czosnek i zmiksować za pomocą blendera przez
15 sekund.

Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Krok po kroku:

1. Przecier pomidorowy wymieszać z oregano

2. Wysmarować ciasto

3. Posypać serem i ułożyć szynkę

4. Zawinąć w rulon

5. Pokroić na kawałki

6. Ułożyć na papierze do pieczenia i zapiec

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.