Ziemniaczki z rozmarynem

Smaczny dodatek do schabowego i nie tylko… czyli młode ziemniaczki z piekarnika.

004 Ziemniaczki w rozmarynie z piekarnika [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 1 h 20 min
  Ilość porcji: 4

Składniki:
4 – 6 sztuk młodych ziemniaków
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
½ łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ziemniaki obierać i pokroić na sześć lub osiem części, tworząc niewielkie łódeczki.

Marynatę przygotować, mieszając oliwę z pokrojonym w maleńką kostkę czosnkiem, posiekanymi liśćmi rozmarynu i przyprawami.

Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z marynatą.

Piec przez 60 minut w 200 stopniach.
Od czasu do czasu pomieszać, aby ziemniaki równomiernie się zarumieniły.

Krok po kroku:

1. Ziemniaki obrać i pokroić w łódki

1. Ziemniaki obrać i pokroić w łódki

2. Wymieszać składniki na marynatę

2. Wymieszać składniki na marynatę

3. Marynatę wylać na ziemniaczki i wymieszać

3. Marynatę wylać na ziemniaczki i wymieszać

4. Piec w naczyniu żaroodpornym

4. Piec w naczyniu żaroodpornym

Pobierz wersję do druku:

004 Ziemniaczki w rozmarynie z piekarnika [KuchniaWeDwoje.pl] 2