Zupa czosnkowa z pianką

Zupa o bardzo czosnkowym smaku. Lekka i bardzo dobra na jesienną porę, dzięki leczniczym właściwością czosnku.
Myślę, że jest to świetny pomysł na zaskakujące danie – śnieżnobiała pianka na pewno zachwyci wielu Waszych gości.

120 Zupa czosnkowa z pianką [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 50 min
  Ilość porcji: 6

Składniki:
1 l bulionu warzywnego
5 ząbków czosnku
100 g serka topionego
200 ml śmietanki 30 – 36 %
sól
pieprz

Dodatkowo:
gaza (u mnie zaparzacz do herbaty)
natka z pietruszki
grzanki

Przygotowanie:

Do gotującego bulionu wrzucić pokrojony serek topiony i wymieszać do momentu, aż się rozpuści.

Czosnek przecisnąć przez praskę i zawinąć go w gazie lub przełożyć do zaparzacza. Pakunek umieścić w zupie i gotować około 15 minut.

Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ubitą śmietankę kremówkę, którą wcześniej należy zahartować, dodając do niej odrobinę gorącej zupy.

Dzięki śmietance za powierzchni zupy powstanie apetyczna pianka.

Zupą podawać z grzankami i posiekaną natką z pietruszki.
Smacznego.

Krok po kroku:

1. Rozpuścić serek w bulionie

1. Rozpuścić serek w bulionie

2. Zupę serową gotować z czosnkiem

2. Zupę serową gotować z czosnkiem

3. Doprawić zupę

3. Doprawić zupę

4. Ubić śnietane

4. Ubić śmietanę

5. Zachartować śmietankę

5. Zahartować śmietankę

6. Delikatnie wymieszać śmietankę w zupie

6. Delikatnie wymieszać śmietankę w zupie

Pobierz wersję do druku:

120 Zupa czosnkowa z pianką [KuchniaWeDwoje.pl] 2