Zupa dyniowa

Pyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa.
Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę.

149-zupa-dyniowa-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 45 min
  Ilość porcji: 6

Składniki:

1 kg dyni
1 cebula
1 papryka czerwona (150 g)
750 ml bulionu
1-2 łyżki masła
szczypta pieprzu Cayenne
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki

Dodatkowo:
ciasto francuski
szynka parmeńska lub ser żółty
zioła prowansalskie
ser parmezan lub jogurt grecki i słonecznik łuskany

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.

Dodać pokrojoną w niewielkie kawałki dynię oraz paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Całość podsmażyć około 5 minut i zalać wszystko letnim bulionem. Gotować na małym ogniu około 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie (mieszając od czasu do czasu).

W między czasie pokroić ciasto francuskie w paski, na każdy kawałek ułożyć ser lub szynkę zawinąć w ruloniki, posypać ziołami i zapiec w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach.

Zupę należy przed podaniem zmiksować blenderem, aby miała jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.

Całość podawać z prażonym słonecznikiem i kleksem z jogurtu lub posypać parmezanem. Na górę miseczki lub talerz wyłożyć paluszkami z ciasta francuskiego.

Krok po kroku:

1. Obrać dynię

1. Obrać dynię

2. Podsmażyć cebulę na maśle

2. Podsmażyć cebulę na maśle

3. Pokroić dynię w niewielkie kawałki i dodać do cebuli

3. Pokroić dynię w niewielkie kawałki i dodać do cebuli

4. Dodać kawałki papryki

4. Dodać kawałki papryki

5. Wszystko zalać bulionem

5. Wszystko zalać bulionem

6. Gotować zupę do czasu, aż zmiękną warzywa

6. Gotować zupę do czasu, aż zmiękną warzywa

8. Zrobić kąski z ciasta francuskiego

7. Zrobić kąski z ciasta francuskiego

7. Całość zmiksować blenderem

8. Całość zmiksować blenderem

Pobierz wersję do druku:

149-zupa-dyniowa-kuchniawedwoje-pl-2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *