Pyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa.
Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę.
Czas wykonania: 45 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
1 kg dyni
1 cebula
1 papryka czerwona (150 g)
750 ml bulionu
1-2 łyżki masła
szczypta pieprzu Cayenne
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka słodkiej paprykiDodatkowo:
ciasto francuski
szynka parmeńska lub ser żółty
zioła prowansalskie
ser parmezan lub jogurt grecki i słonecznik łuskany
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
Dodać pokrojoną w niewielkie kawałki dynię oraz paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Całość podsmażyć około 5 minut i zalać wszystko letnim bulionem. Gotować na małym ogniu około 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie (mieszając od czasu do czasu).
W między czasie pokroić ciasto francuskie w paski, na każdy kawałek ułożyć ser lub szynkę zawinąć w ruloniki, posypać ziołami i zapiec w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach.
Zupę należy przed podaniem zmiksować blenderem, aby miała jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.
Całość podawać z prażonym słonecznikiem i kleksem z jogurtu lub posypać parmezanem. Na górę miseczki lub talerz wyłożyć paluszkami z ciasta francuskiego.