Zupa grzybowa z makaronem

Sezon grzybowy już w pełni, a jednym z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych potraw jaką można z nich przygotować jest zupa grzybowa. Dzięki makaronowi lub lanym kluską zupa ta jest również bardzo sycąca.

 Czas wykonania: 40 min
 Ilość porcji: 3

Składniki:
200 g grzybów
750 ml bulionu
½ cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki śmietanki 18% do zup
Makaron (u mnie kluski lane)

Przygotowanie zupy grzybowej z makaronem

Cebulkę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła. W międzyczasie oczyścić grzyby. Kapelusze pokroić w paseczki a trzonki w plasterki i dodać je do zarumienionej cebulki. Dusić przez około 5-10 minut.

Ugotować bulion i dodać go do grzybów. Gotować kolejne 5-10 minut, aż grzyby będą miękkie. Makaron ugotować zgodnie zaleceniami na opakowaniu.

Zaprawić śmietanę dodając do niej kilka łyżek zupy. Całość wlać do garnka, dodać makaron i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok po kroku przepis na zupę grzybową z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *