Zupa krem z cukinii z grzankami

Nigdy nie byłem i nie jestem miłośnikiem zup, ale ta pozycja przypadła mi do gustu. Zasmakuje nawet największym niejadkom.

 Czas wykonania:1 h

 Ilość porcji: 4-6

Składniki zupa krem z cukinii:

1 l bulionu (np. rosołu)
1,7 kg cukinii (1,1 kg po obraniu)
2 cebule (0,2 kg)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie zupy krem z cukinni:

Obrać cebulę, pokroić w półksiężyce i zeszklić w garnku na wcześniej rozgrzanym tłuszczu (maśle i oliwie z oliwek). Dodać obrany i przeciśnienty przez praskę czosnek.

Obrać cukinię i wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka podsmażyć przez 5 minut.

Do garnka wlać bulion i gotować całość 30  minut na małym ogniu. W międzyczasie przygotować grzanki.

Zupę zmiskować na krem za pomocą blendera ręcznego i dodać 100 ml śmietany.

 

Składniki na grzanki:

1 bagietka – można zastąpić 2 bułki lub chlebem
1 ząbek czosnku
30 g (2 łyżki) masła

Przygotowanie grzanek:

Pokroić pieczywo w drobną kostkę. Rozpuścić masło z przeciśniętym przez praskę czosnek.

Podsmażyć pieczywo przez około 5 minut ciągle mieszająć.

 

Krok po kroku przepis na zupę krem z cukinii z grzankami:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *