Babeczki bananowe z czekoladą to słodkie czekoladowe babeczki o smaku bananowym polane gorzką czekoladą. Jedne z moich ulubionych i godnych polecenia.
Czas wykonania: 45 min
Ilość porcji: 15 sztuk
Składniki:
3 dojrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
100 g cukru
225 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczeniaDekoracja:
50 g gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu zmiksować banany z olejem, cukrem i jajkami.
Do drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką i dodać resztę zmiksowanych składników. Wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (2/3 wysokości). Piec 20 minut w 180 stopniach.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować nią babeczki i posypać je kokosem.