Babeczki marchewkowe to sposób na przemycanie warzyw w diecie mojego synka, który się nimi zajada 🙂 Babeczki nie są dodatkowo słodzone, są zdrowe i pożywne!
Świetnie sprawdzą się podczas rozszerzania diety u niemowląt, dodatek do śniadaniówki dla dzieci do szkoły, jak również deser do kawy dla osób na diecie.
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 9-12 porcji
Składniki:
1-2 marchewki
1 banan
1 jajko
1 szklanka mąki (ja użyłam orkiszowej)
5 łyżek jogurtu
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać suche produkty (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon). W drugiej misce zgnieść banana widelcem i wymieszać dokładnie z jajkiem, jogurtem oraz olejem.
Przelać płynną masę do miski z mąką i wymieszać całość łyżką. Następnie dodać startą marchew i ponownie przemieszać całość.
Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (2/3 ich wysokości) i piec przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Krok po kroku: