Babeczki Mikołaje to przepis kierowany w szczególności do mam, babć i wszystkich, którzy chcą zrobić smaczną niespodziankę swoim pociechą 🙂 Babeczki z dekoracją czapeczek Świętego Mikołaja, mogą być również fajnym pomysłem na spędzenie czasu ze swoimi dziećmi, wspólnie dekorując słodkości.
A dla tych, którzy tak jak ja pierwszy raz będą korzystać z barwnika spożywczego – radzę zaopatrzyć się w rękawiczki i dużo ostrożności oraz cierpliwości podczas sprzątania 😉
Czas wykonania: 3 h 30 min (2 h oczekiwania)
Ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej (255 g)
½ szklanki cukru (110 g)
1 cukier wanilinowy (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml mleka (3/5 szklanki)
½ szklanki oleju
szczypta soliMasa:
350 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30 – 36%
1 usztywniacz
3 łyżki cukru pudru
czerwony barwnik (u mnie w proszku)
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem, mlekiem i olejem. Całość przelać do mąki.
Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Wypełnić foremki na muffiny ciastem i piec przez 20 – 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić.
Masa:
Śmietanę lekko ubić i dodać wymieszany cukier puder z śmietan-fixem. Ubić na sztywno i dodać serek mascarpone, wszystko zmiksować. Podzielić masę w stosunku 1:2 (1/3 i 2/3 masy). Do 2/3 masy dodać czerwony barwnik zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zmiksować. Ja użyłam barwnika w proszku, aby nie rozwodnić masy. Odstawić do lodówki.
Gdy babeczki wystygną przełożyć czerwoną masę do rękawa cukierniczego lub szprycy i wykonać dekorację (czerwone stożki). Następnie naszprycować masę białą i zakończyć dekorowanie czapek (krok 11. i 12.).
Gotowe babeczki przechowywać w lodówce, wyciągać 20 minut przez zjedzeniem.
Oczywiście ciasto na babeczki jest tylko przykładowo, można użyć dowolnych babeczek.
Link do innych przepisów na babeczki:
https://kuchniawedwoje.pl/category/desery/babeczki/