Babeczki Mikołaje

Babeczki Mikołaje to przepis kierowany w szczególności do mam, babć i wszystkich, którzy chcą zrobić smaczną niespodziankę swoim pociechą 🙂 Babeczki z dekoracją czapeczek Świętego Mikołaja, mogą być również fajnym pomysłem na spędzenie czasu ze swoimi dziećmi, wspólnie dekorując słodkości.
A dla tych, którzy tak jak ja pierwszy raz będą korzystać z barwnika spożywczego – radzę zaopatrzyć się w rękawiczki i dużo ostrożności oraz cierpliwości podczas sprzątania 😉

Babeczki Mikołaje

  Czas wykonania: 3 h 30 min (2 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

Ciasto:

1 ½ szklanki mąki pszennej (255 g)
½ szklanki cukru (110 g)
1 cukier wanilinowy (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml mleka (3/5 szklanki)
½ szklanki oleju
szczypta soli

Masa:
350 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30 – 36%
1 usztywniacz
3 łyżki cukru pudru
czerwony barwnik (u mnie w proszku)

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzeć z cukrem, mlekiem i olejem. Całość przelać do mąki.

Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Wypełnić foremki na muffiny ciastem i piec przez 20 – 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić.

Masa:

Śmietanę lekko ubić i dodać wymieszany cukier puder z śmietan-fixem. Ubić na sztywno i dodać serek mascarpone, wszystko zmiksować. Podzielić masę w stosunku 1:2 (1/3 i 2/3 masy). Do 2/3 masy dodać czerwony barwnik zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zmiksować. Ja użyłam barwnika w proszku, aby nie rozwodnić masy. Odstawić do lodówki.

Gdy babeczki wystygną przełożyć czerwoną masę do rękawa cukierniczego lub szprycy i wykonać dekorację (czerwone stożki). Następnie naszprycować masę białą i zakończyć dekorowanie czapek (krok 11. i 12.).

Gotowe babeczki przechowywać w lodówce, wyciągać 20 minut przez zjedzeniem.

Oczywiście ciasto na babeczki jest tylko przykładowo, można użyć dowolnych babeczek.
Link do innych przepisów na babeczki:
https://kuchniawedwoje.pl/category/desery/babeczki/

Krok po kroku:

1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia

1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia

2. Zmiksować resztę produktów

2. Zmiksować resztę produktów

3. Przelać mokre składniki do mąki

3. Przelać mokre składniki do mąki

4. Delikatnie wymieszać łyżką

4. Delikatnie wymieszać łyżką

5. Wypełnić formy ciastem

5. Wypełnić formy ciastem

6. Upiec babeczki

6. Upiec babeczki

7. Ubić śmietanę i dodać cukier puder z usztywniaczem

7. Ubić śmietanę i dodać cukier puder z usztywniaczem

8. Zmiksować śmietanę z serkiem

8. Zmiksować śmietanę z serkiem

9. Podzielić masę

9. Podzielić masę

10. Zabarwić masę i przełożyć do szprycy

10. Zabarwić masę i przełożyć do szprycy

11. Udekorować babeczki czerwoną masą

11. Udekorować babeczki czerwoną masą

12. Ozdobić czapeczki białą masą

12. Ozdobić czapeczki białą masą

Pobierz wersję do druku:


Babeczki MikołajeBabeczki MikołajeBabeczki MikołajeBabeczki MikołajeBabeczki Mikołaje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *