Duże babeczki z kawałkami czekolady. Szybki deser dla dzieci i dorosłych. Do tych muffin polecam użyć gorzkiej czekolady, która przełamują słodycz babeczek. Oczywiście jeśli robicie babeczki dla swoich pociech lub nie lubicie gorzkiej czekolady można użyć czekoladę deserową lub mleczną.
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
140 g mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 dużej jajko
70 g cukru
40 g masła
½ szklanki mleka
70 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Rozpuścić masło i przestudzić. Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, masło, jajka). W drugim naczyniu wymieszać suche produkty (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną).
Przelać produkty mokre do suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie połączyć z masą.
Foremki napełnić masą i piec 20 – 25 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka). Ja wyłożyłam papiloty ciastem, aż po brzegi, więc wyszły bardzo duże. Można zrobić mniejsze babeczki i foremki napełnić do 2/3 wysokości tak jak zalecają cukiernicy.
Krok po kroku:
![]() 1. Rozpuścić masło |
![]() 2. Wymieszać mokre składniki |
![]() 3. Wymieszać suche składniki |
![]() 4. Posiekać czekoladę |
![]() 5. Połączyć mokre składniki z suchymi |
![]() 6. Dodać czekoladę |
![]() 7. Napełnić foremki na muffinki |
Pobierz wersję do druku: