Babka cytrynowa to prosty przepis na Święta Wielkanocne i nie tylko.
Ciasto robi się bardzo szybko i jest przepyszne, słodkie i lekko kwaskowe.
Polecam serdecznie! 🙂
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 12 kawałków
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 cytryna (skórka oraz sok)
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
Przytogowanie:
Ubić
białka z cukrem. Dodać żółtka. Wlać olej i sok z cytryny.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać startą skórkę
z cytryny i delikatnie wymieszać łyżką ciasto.
Ciasto przelać do formy.
Piec 180 stopni przez 30 – 40 minut (do suchego patyczka).
W miedzy czasie przygotować polewę: rozpuścić cukier puder w wodzie i soku z cytryny.
Ciasto polać lukrem i posypać po górze startą skórką cytrynową.
Przepis krok po kroku:
Więcej przepisów na babki i babeczki znajdziecie tutaj:
https://kuchniawedwoje.pl/category/desery/babeczki/