Bagietka czosnkowa jest chyba dostępna w każdym większym sklepie, więc można spytać po co w ogóle wykonywać ją w domu? Odpowiedź jest prosta – dla oszczędności.
Jej zrobienie jest dziecinnie proste, a smakuje tak samo jak kupna:)
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 3 sztuki
Składniki:
1 duża bagietka lub 3 mniejsze bagietki
50 g masła ( kostki)
3 ząbki czosnku
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Dużą bagietkę przekroić na 3 części i ponacinać od góry.
Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, szczyptą soli i ziołami prowansalskimi.
Nafaszerować bagietki i zawinąć je w folię aluminiową. Piec w piekarniki przez
10 minut w 200 stopniach (na 2 minuty przed końcem można rozwinąć folię i zarumienić bagietki od góry).