Bakłażan faszerowany pomidorami to pomysł z mojej ulubionej książki kulinarnej. Takie faszerowane bakłażany świetnie smakują w połączeniu z ryżem, ale również mogą być zdrowym dodatkiem do mięs.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 4 sztuki
Składniki:
2 małe bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 pomidorków koktajlowych
100 g sera mozzarella z kulce
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (100 g)
1 łyżeczka oregano
łyżek oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ (pozostawiając ścianki grubości około 2 cm). Wydrążony miąższ posolić i odstawić na około 1 godzinę.
Posiekaną w kostkę cebulę, zmiażdzony czosnek i koncentrat pomidorowy dusić pod przykryciem. Następnie miąższ z bakłażana wypłukać z soli, pokroić w kostkę, dodać do sosu i dusić razem z resztą składników.
Wydrążone bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym folią aluminiową i skropić oliwą. Napełnić nadzieniem pomidorowym, a na wierzch ułożyć połówki pomidorków i kawałki sera mozzarella. Całość posypać oregano, solą i pieprzem.
Piec przez 40 minut w 180 stopniach.