Prosty przepis na barszcz czerwony zakwaszany octem. Idealny do uszek, pierogów, krokietów i pasztecików. Barszcz ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 1,5 – 2 l
Składniki:
6 buraków
2 marchewki
1 pietruszka
½ selera
mały por (150 g)
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 litry bulionu drobiowego
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, pora) obrać i pokroić. Wymienione wcześniej składniki gotować przez 15 minut na bulionie razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
Buraki obrać i pokroić w kostkę.
Do bulionu dodać buraki i natychmiast zakwasić całość octem, aby nie stracił koloru. Całość doprawić do smaku i gotować aż buraki zmiękną (około 1 godzinę).
Pod koniec gotowania można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zobacz również przepis na „Uszka z grzybami” :
Krok po kroku:
|
Pobierz wersję do druku: