Jak na razie najlepsze owsiane batony jakie jedliśmy! Są przepyszne:)
Robię je praktycznie co tydzień. Są idealne na drugie śniadanie.
Zdrowe, słodkie i sycącą – najlepsze 🙂
Czas wykonania: 1 h 30 min (+ 1-2 h studzenia)
Ilość porcji: 10 – 12 sztuk (1 szt. 170 kcal)
Składniki:
200 ml mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
120 g płatków owsianych górskich
45 g wiórków kokosowych
50 g żurawiny suszonej
20 g słonecznika łuskanego
20 g pestek dyni
20 g sezamu
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać w garnku.
W wysokim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, dodać mleko i wymieszać.
Masę przełożyć do sylikonowej formy (metalową należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia) – wymiary formy: 22 cm x 9 cm. Masę mocno ugnieść, aby batony nie kruszyły się przy krojeniu.
Piec w temperaturze 130 stopni przez 1 godzinę 15 minut. Odstawić do ostygnięcia i pokroić w mniejsze kawałki.
Krok po kroku:
![]() 1. Podgrzać mleko |
![]() 2. Wymieszać wszystkie składniki |
![]() 3. Przełożyć masę do foremki |
![]() 4. Upiec i wystudzić |
![]() 5. Pokroić na mniejsze kawałki |