Budyniowiec z jabłkami to moje ulubione ciasto z jabłkami. Jabłka, budyń, kruszonka – jak dla mnie genialne połączenie:) Doskonały przysmak jesienno – zimową porą.
Czas trwania: 2 h 30 min
Ilość porcji: 16-20 kawałków (forma 22 x 27 cm)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny (1 kostka)
2 jajka
3/4 szklanki cukruMasa jabłkowa:
1 kg jabłek
¼ szklanki cukru
¼ szklanki kaszy manny
200 g rodzynek (1 opak.)
¼ szklanki rumu (lub wody)Budyń:
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 l mleka
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w rumie przez 1 godzinę (można zastąpić rum przegotowaną wodą).
Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać margarynę i posiekać. Następnie wbić jajka i wsypać 3/4 szklanki cukru. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Podzielić ciasto na dwie części i owinąć w folię aluminiową. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na około 1 godzinę.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Utarte jabłka gotować w garnku przez około 10 minut, dodać 1/4 szklanki cukru, kaszę mannę i odsączone rodzynki – wszystko razem dokładnie mieszamy gotując jeszcze przez chwilę.
Budyń:
Na mleku ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przełożyć na blachę (forma 22 x 27 cm). Następnie wyłożyć na ciasto masę jabłkową i gorący budyń. Na budyń zetrzeć na grubych oczkach drugą połowę ciasta.
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180-200 stopni. (najlepiej 30 minut w 200 stopniach i 30 minut w 180).
Rada:
Aby wygodniej było zetrzeć ciasto nad gorącym budyniem lepiej podzielić je na mniejsze części (np.na 4 części) przed włożeniem do zamrażalnika, wtedy będzie twardsze i nie będzie się tak szybko rozmrażało pod wypływem gorącego budyniu.