Budyniowiec z jabłkami

Budyniowiec z jabłkami to moje ulubione ciasto z jabłkami. Jabłka, budyń, kruszonka – jak dla mnie genialne połączenie:) Doskonały przysmak jesienno – zimową porą.

014 Budyniowiec z jabłkami [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas trwania: 2 h 30 min
  Ilość porcji: 16-20 kawałków (forma 22 x 27 cm)

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny (1 kostka)
2 jajka
3/4 szklanki cukru

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
¼ szklanki cukru
¼ szklanki kaszy manny
200 g rodzynek (1 opak.)
¼ szklanki rumu (lub wody)

Budyń:
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 l mleka

Przygotowanie:

Rodzynki namoczyć w rumie przez 1 godzinę (można zastąpić rum przegotowaną wodą).

Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać margarynę i posiekać. Następnie wbić jajka i wsypać 3/4 szklanki cukru. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Podzielić ciasto na dwie części i owinąć w folię aluminiową.  Jedną część ciasta włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na około 1 godzinę.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Utarte jabłka gotować w garnku przez około 10 minut, dodać 1/4 szklanki cukru, kaszę mannę i odsączone rodzynki – wszystko razem dokładnie mieszamy gotując jeszcze przez chwilę.

Budyń:
Na mleku ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu.

Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przełożyć na blachę (forma 22 x 27 cm). Następnie wyłożyć na ciasto masę jabłkową i gorący budyń. Na budyń zetrzeć na grubych oczkach drugą połowę ciasta.

Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180-200 stopni. (najlepiej 30 minut w 200 stopniach i 30 minut w 180).

Rada:
Aby wygodniej było zetrzeć ciasto nad gorącym budyniem lepiej podzielić je na mniejsze części (np.na 4 części) przed włożeniem do zamrażalnika, wtedy będzie twardsze i nie będzie się tak szybko rozmrażało pod wypływem gorącego budyniu.

Krok po kroku:

1. Namoczyć rodzynki

1. Namoczyć rodzynki

2. Wymieszać składniki na ciasto

2. Wymieszać składniki na ciasto

3. Udnieść ciasto

3. Udnieść ciasto

4. Ciasto podzielić na części i odłożyć do lodówki

4. Ciasto podzielić na części i odłożyć do lodówki i zamrażalnika

5. Przygotować masę jabłkową

5. Przygotować masę jabłkową

6. Zrobić budyń

6. Zrobić budyń

7. Wyłożyć składniki na ciasto

7. Wyłożyć składniki na ciasto

8. Upiec ciasto

8. Upiec ciasto

Pobierz wersję do druku: