KuchniaWeDwoje.pl

Budyniowiec z jabłkami

Budyniowiec z jabłkami to moje ulubione ciasto z jabłkami. Jabłka, budyń, kruszonka – jak dla mnie genialne połączenie:) Doskonały przysmak jesienno – zimową porą.


  Czas trwania: 2 h 30 min
  Ilość porcji: 16-20 kawałków (forma 22 x 27 cm)

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny (1 kostka)
2 jajka
3/4 szklanki cukru

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
¼ szklanki cukru
¼ szklanki kaszy manny
200 g rodzynek (1 opak.)
¼ szklanki rumu (lub wody)

Budyń:
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 l mleka

Przygotowanie:

Rodzynki namoczyć w rumie przez 1 godzinę (można zastąpić rum przegotowaną wodą).

Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać margarynę i posiekać. Następnie wbić jajka i wsypać 3/4 szklanki cukru. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Podzielić ciasto na dwie części i owinąć w folię aluminiową.  Jedną część ciasta włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na około 1 godzinę.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Utarte jabłka gotować w garnku przez około 10 minut, dodać 1/4 szklanki cukru, kaszę mannę i odsączone rodzynki – wszystko razem dokładnie mieszamy gotując jeszcze przez chwilę.

Budyń:
Na mleku ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu.

Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przełożyć na blachę (forma 22 x 27 cm). Następnie wyłożyć na ciasto masę jabłkową i gorący budyń. Na budyń zetrzeć na grubych oczkach drugą połowę ciasta.

Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180-200 stopni. (najlepiej 30 minut w 200 stopniach i 30 minut w 180).

Rada:
Aby wygodniej było zetrzeć ciasto nad gorącym budyniem lepiej podzielić je na mniejsze części (np.na 4 części) przed włożeniem do zamrażalnika, wtedy będzie twardsze i nie będzie się tak szybko rozmrażało pod wypływem gorącego budyniu.

Krok po kroku:

1. Namoczyć rodzynki

2. Wymieszać składniki na ciasto

3. Udnieść ciasto

4. Ciasto podzielić na części i odłożyć do lodówki i zamrażalnika

5. Przygotować masę jabłkową

6. Zrobić budyń

7. Wyłożyć składniki na ciasto

8. Upiec ciasto

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version