Bułeczki faszerowane

Bułeczki pszenne faszerowane szynką i serem 🙂 Oczywiście najlepiej smakują od razu po upieczeniu –  bułka jest gorąca, a ser się ciągnie 🙂

bułka

  Czas wykonania: 2 h 30 min
  Ilość porcji: 2 h 30 min

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży ( ½ opakowania)
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy

Nadzienie:
150 g sera żółtego
150 g szynki
ketchup

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do dużej miski.

Do małej miseczki pokruszyć drożdże, posypać je cukrem, zalać 1/5 szklanki ciepłej wody i wsypać mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce (ja ostawiłam bezpośrednio na grzejniku) na 10 minut, żeby zaczyn wyrósł.

Przelać zaczyn do miski z mąką, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Następnie przez około 15 minut wyrobić ciasto ręką i ponownie odstawić na 1 godzinę, do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).

Pokroić szynkę i ser w kostkę.

Gdy ciasto pięknie wyrośnie można podzielić sobie je na 2 lub 3 części, aby było łatwiej. Rozwałkować połowę ciasta na płat wielkości 50 cm x 20 cm (ciasto nie może być zbyt cienkie, ponieważ podczas pieczenia będzie się rozpadać) i pokroić na 4 mniejsze prostokąty (krok 6.).

Każdy kawałek polać na środku ketchupem, wyłożyć ser i szynkę. Ciasto szczelnie zamknąć farszem do środka (krok 7.). Bardzo ważne jest, aby w cieście nie było żadnych prześwitów i było dobrze zlepione.

Bułeczki piec 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok po kroku:

1. Zrobić zaczyn

2. Wyrobić wszystkie składniki na ciasto

3. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia

4. Pokroić szynkę i ser

5. Rozwałkować ciasto

6. Podzielić ciasto, i nałożyć składniki

7. Zawinąć ciasto tworząc piękną podłużną bułeczkę

8. Upiec bułki

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *