Bułeczki pszenne faszerowane szynką i serem 🙂 Oczywiście najlepiej smakują od razu po upieczeniu – bułka jest gorąca, a ser się ciągnie 🙂
Czas wykonania: 2 h 30 min
Ilość porcji: 2 h 30 min
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży ( ½ opakowania)
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwyNadzienie:
150 g sera żółtego
150 g szynki
ketchup
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski.
Do małej miseczki pokruszyć drożdże, posypać je cukrem, zalać 1/5 szklanki ciepłej wody i wsypać mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce (ja ostawiłam bezpośrednio na grzejniku) na 10 minut, żeby zaczyn wyrósł.
Przelać zaczyn do miski z mąką, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Następnie przez około 15 minut wyrobić ciasto ręką i ponownie odstawić na 1 godzinę, do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).
Pokroić szynkę i ser w kostkę.
Gdy ciasto pięknie wyrośnie można podzielić sobie je na 2 lub 3 części, aby było łatwiej. Rozwałkować połowę ciasta na płat wielkości 50 cm x 20 cm (ciasto nie może być zbyt cienkie, ponieważ podczas pieczenia będzie się rozpadać) i pokroić na 4 mniejsze prostokąty (krok 6.).
Każdy kawałek polać na środku ketchupem, wyłożyć ser i szynkę. Ciasto szczelnie zamknąć farszem do środka (krok 7.). Bardzo ważne jest, aby w cieście nie było żadnych prześwitów i było dobrze zlepione.
Bułeczki piec 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: