KuchniaWeDwoje.pl

Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką

Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką to moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa – lekko słodkawe małe bułeczki z dużą ilością czarnuszki. Nie ma jak świeże, cieplutkie pieczywo z samego rana. 


  Czas wykonania: 1 h 40 min
  Ilość porcji:
11 sztuk

Składniki:

5 szklanki mąki pszennej
100 g drożdży
1 białko
3 łyżki oliwy
1 ½ łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 ½ szklanki ciepłej wody

1 żółtko
czarnuszka

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut.

Mąkę połączyć z solą, białkiem i oliwą. Dodać drożdże i wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto (wyrabiać około 15 minut). Następnie odstawić ciasto na 15 minut, przykrywając naczynie ścierką.

Po tym czasie uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na papier do pieczenia i włożyć do nienagrzanego piekarnika na kolejne 15 minut, przy włączonym świetle.

Gdy bułeczki podrosną posmarować je roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarenkami czarnuszki.

Piec przez 20 minut w 200 stopniach.

Krok po kroku:

1. Zrobić zaczyn

2. Wymieszać wszystkie składniki

3. Wyrobić ciasto

4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia

5. Uformować bułeczki

6. Bułki posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version