Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką to moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa – lekko słodkawe małe bułeczki z dużą ilością czarnuszki. Nie ma jak świeże, cieplutkie pieczywo z samego rana.
Czas wykonania: 1 h 40 min
Ilość porcji: 11 sztuk
Składniki:
5 szklanki mąki pszennej
100 g drożdży
1 białko
3 łyżki oliwy
1 ½ łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 ½ szklanki ciepłej wody1 żółtko
czarnuszka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut.
Mąkę połączyć z solą, białkiem i oliwą. Dodać drożdże i wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto (wyrabiać około 15 minut). Następnie odstawić ciasto na 15 minut, przykrywając naczynie ścierką.
Po tym czasie uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na papier do pieczenia i włożyć do nienagrzanego piekarnika na kolejne 15 minut, przy włączonym świetle.
Gdy bułeczki podrosną posmarować je roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarenkami czarnuszki.
Piec przez 20 minut w 200 stopniach.