Bułeczki z czosnkiem i pietruszką to lekko czosnkowe pszenne bułeczki z dużą ilością pietruchy.
Można je zajadać solo lub z dodatkami.
Czas wykonania: 1 h 45 min
Ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
200 g mąki pszennej (9-10 łyżek)
150 ml mleka (7 łyżek)
1 jajko
15 g świeżych drożdży
15 g masła
¼ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki cukruNadzienie:
40 g miękkiego masła
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszkiDodatkowo:
jajko do nasmarowania
Przygotowanie:
Wyciągnąć masło z lodówki, aby było miękkie.
Ciasto:
Jajko roztrzepać z 1 łyżką mleka.
Resztę mleka (6 łyżek) o temperaturze pokojowej połączyć z drożdżami – dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą łyżki – tworząc jednolitą konsystencję. Ciasto posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.
Następnie wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na kolejne 20 – 30 minut.
Podzielić ciasto na 12 części i uformować podłużne bułeczki, wyłożyć je na papier do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Do masła przecisnąć czosnek i dodać posiekaną natkę pietruszki – wszystko razem wymieszać. Przełożyć nadzienie do foliowego woreczka śniadaniowego z uciętym rogiem.
Wyrośnięte bułeczki delikatnie naciąć wzdłuż nożem i w zagłębienie wcisnąć nadzienie.
Roztrzepać jajko i nasmarować każdą bułeczkę.
Piec 20 minut w 180 stopniach (5 minut przed końcem pieczenia przełączyć piekarnik na funkcję górnego pieczenia i zwiększyć temperaturę na 250 stopni, żeby bułeczki się zarumieniły).