Bułeczki z czosnkiem i pietruszką

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką to lekko czosnkowe pszenne bułeczki z dużą ilością pietruchy.
Można je zajadać solo lub z dodatkami.

128 Bułeczki z czosnkiem i pietruszką [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 1 h 45 min
  Ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

200 g mąki pszennej (9-10 łyżek)
150 ml mleka (7 łyżek)
1 jajko
15 g świeżych drożdży
15 g masła
¼ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki cukru

Nadzienie:
40 g miękkiego masła
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki

Dodatkowo:
jajko do nasmarowania

Przygotowanie:

Wyciągnąć masło z lodówki, aby było miękkie.

Ciasto:
Jajko roztrzepać z 1 łyżką mleka.
Resztę mleka (6 łyżek) o temperaturze pokojowej połączyć z drożdżami – dokładnie wymieszać.

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą łyżki – tworząc jednolitą konsystencję. Ciasto posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.

Następnie wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na kolejne 20 – 30 minut.

Podzielić ciasto na 12 części i uformować podłużne bułeczki, wyłożyć je na papier do pieczenia i  odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie:
Do masła przecisnąć czosnek i dodać posiekaną natkę pietruszki – wszystko razem wymieszać. Przełożyć nadzienie do foliowego woreczka śniadaniowego z uciętym rogiem.

Wyrośnięte bułeczki delikatnie naciąć wzdłuż nożem i w zagłębienie wcisnąć nadzienie.
Roztrzepać jajko i nasmarować każdą bułeczkę.

Piec 20 minut w 180 stopniach (5 minut przed końcem pieczenia przełączyć piekarnik na funkcję górnego pieczenia i zwiększyć temperaturę na 250 stopni, żeby bułeczki się zarumieniły).

Krok po kroku:

1. Roztrzepać jajko z mlekiem

1. Roztrzepać jajko z mlekiem

2. Wymieszać drożdże z mlekiem

2. Wymieszać drożdże z mlekiem

3. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto

3. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto

4. Ciasto odstawić do wyrośniecia

4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia

5. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia

5. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia

6. Uformować niewielkie bułeczki

6. Uformować niewielkie bułeczki

7. Wymieszać składniki na nadzienie

7. Wymieszać składniki na nadzienie

8. Naciąć bułeczki i nałożyć farsz

8. Naciąć bułeczki i nałożyć farsz

9. Posmarować bułeczki żółtkiem

9. Posmarować bułeczki żółtkiem

Pobierz wersję do druku:

128 Bułeczki z czosnkiem i pietruszką [KuchniaWeDwoje.pl] 3

128 Bułeczki z czosnkiem i pietruszką [KuchniaWeDwoje.pl] 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *