Chlebek ziołowy polecam wszystkim wielbicielom bagietek czosnkowych. Super sprawdzi się jako dodatek do imprezowego menu. Mi najbardziej smakuje solo lub z humusem.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 20 kromek (forma 35 cm x 12 cm)
Składniki:
600 g mąki pszennej (ja użyłam pszennej ziarnistej)
300 ml letniej wody
40 g świeżych drożdży
50 g oleju (7 łyżek)
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soliMasło ziołowe:
150 g masła
2 ząbki czosnku
1 garść świeżej bazylii
1 garść natki pietruszki
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże.
Do dużego garnka przesypać mąkę, dodać cukier oraz sól. Wlać rozczyn i olej. Ciasto wyrabiać przez 10 – 20 minut.
Masło ziołowe:
Masło o temperaturze pokojonej przełożyć do blendera, dodać czosnek, zioła oraz sól i całość zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na cienki prostokąt (około 30 cm x 40 cm).
Ciasto posmarować równomiernie masłem ziołowym. Wyciąć z ciasta paski grubości równej wysokości formy do pieczenia (moje miały około 7 cm).
Każdy pasek zwinąć w harmonijkę (nie musi być to zrobione bardzo starannie) (patrz krok 10.). Pasma ciasta wyłożyć na formę wyścieloną papierem do pieczenia (forma 35 cm x 12 cm).
Chlebek piec przez 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni.
chlebek super, myślałam, że sam w sobie jest ziołowy