Chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy polecam wszystkim wielbicielom bagietek czosnkowych. Super sprawdzi się jako dodatek do imprezowego menu. Mi najbardziej smakuje solo lub z humusem.

  Czas wykonania:  2 h
  Ilość porcji: 20 kromek (forma 35  cm x 12 cm)

Składniki:

600 g mąki pszennej (ja użyłam pszennej ziarnistej)
300 ml letniej wody
40 g świeżych drożdży
50 g oleju (7 łyżek)
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli

Masło ziołowe:
150 g masła
2 ząbki czosnku
1 garść świeżej bazylii
1 garść natki pietruszki
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

W letniej wodzie rozpuścić drożdże.

Do dużego garnka przesypać mąkę, dodać cukier oraz sól. Wlać rozczyn i olej. Ciasto wyrabiać przez 10 – 20 minut.

Masło ziołowe:
Masło o temperaturze pokojonej przełożyć do blendera, dodać czosnek, zioła oraz sól i całość zmiksować na jednolitą masę.

Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na cienki prostokąt (około 30 cm x 40 cm).

Ciasto posmarować równomiernie masłem ziołowym. Wyciąć z ciasta paski grubości równej wysokości formy do pieczenia (moje miały około 7 cm).

Każdy pasek zwinąć w harmonijkę (nie musi być to zrobione bardzo starannie) (patrz krok 10.). Pasma ciasta wyłożyć na formę wyścieloną papierem do pieczenia (forma 35  cm x 12 cm).

Chlebek piec przez 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok po kroku:

PRZEPIS W KATEGORII .
One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *