Ciasto 3 bit to jedno z najpopularniejszych ciast. W mojej wersji jego słodki smak został przełamany słonymi krakersami i słonym kajmakiem. Smakuje wyśmienicie!
Idealne ciasto na świąteczny stół!
Czas wykonania: 3h
Ilość porcji: 16 kawałków
Składniki:
Biszkopt:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
4 jajka
100 g cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
500 ml mleka
150 g cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masłaMasa śmietanowa:
750 ml śmietany 30%-36%
3 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru1 puszka masy kajmakowej
1/2 łyżeczki soli
150 g słonych krakersów
150 g kakaowych herbatników
30 g posypki czekoladowej lub czekolady deserowej
Przygotowanie:
Biszkopt:
Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianą. Pod koniec ubijania dodać cukier i miksować do czasu, aż się rozpuści. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka i chwilę miksować.
Do masy z jajek przesiać sypkie produkty i delikatnie wymieszać całość łyżką.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (forma 20 cm x 30 cm) i przelać masę. Piec 30 minut w 170 stopniach.
Masa budyniowa:
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować. Do odlanego w szklance mleka dodać obie mąki oraz cukier i energicznie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek.
Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną mąkę i cukier – cały czas mieszając – doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-5 minut. Wystudzić budyń.
Ubić masło na białą kremową masę i dodać po łyżce wystudzonego budyniu – miksując do uzyskania jednolitej masy.
Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać do niej wymieszany cukier puder i usztywniacz do śmietany.
Wystudzone ciasto wyrównać (w razie potrzeby). Masę kajmakową wymieszać z solą i wysmarować biszkopt. Następnie wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy rozsmarować masę budyniową i ułożyć warstwę herbatników. Na koniec wyłożyć bitą śmietanę i posypać całość posypką czekoladową lub startą czekoladą.
Krok po kroku: