Ciasto bananowe z ananasem to bardzo szybkie, proste i tanie ciasto.
Na blacie leżał mi dwa dojrzałe banany, a w lodówce otwarta puszka z ananasami, więc postanowiłam że coś z tego upiekę 🙂 Zamiast ananasa można dodać jabłko, gruszki, pomarańcza lub cokolwiek innego co akurat macie w domu i lubicie.
Czas wykonania: 45 min
Ilość porcji: 9 kawałków (forma 9 cm x 28 cm)
Składniki:
2 duże dojrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
100 g cukru
225 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:
6 plastrów ananasa z puszki
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu zmiksować banany z olejem, cukrem i jajkami.
Do drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką – przełożyć zmiksowane wcześniej składniki. Dodać pokrojone ananasy (można zostawić kilka kawałków do dekoracji) i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość łyżką.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma 9 cm x 28 cm), na wierzch włożyć pozostałe kawałki ananasa. Piec 20 – 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).