Ciasto Kinder Country to ciasto inspirowane pysznym batonem o takiej właśnie nazwie.
Niestety bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu każdy może sobie pozwolić na coś dobrego 🙂
Ciasto robi się bardzo prosto i bez pieczenia! A masy są przepyszne – słodkie i delikatne – petarda! 🙂
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, ale wątpię, że komuś się uda wytrzymać, aż tak długo bez wcześniejszego skosztowania:)
Jak Wam się podoba to ciasto? Jedliście już kiedyś?
Czas wykonania: 1 h 20 min (+ 6 h oczekiwań)
Ilość porcji: 16 kawałków (forma 20 cm x 20 cm)
Składniki:
Masa jasna:
300 ml śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady (2 tabliczki)
120 g pszenicy w miodzie lub Nestle Kangus (3 szklanki)Masa ciemna:
150 ml śmietany kremówki 36%
200 g mlecznej czekolady (2 tabliczki)Dodatkowo:
140 – 200 g herbatników (w zależności od wielkości formy)
20 g pszenicy w miodzie lub Nestle Kangus (½ szklanki do posypania)
Przygotowanie:
Masa jasna:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem.
Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać pszenicę i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić.
Formą (wymiary 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na spód ułożyć herbatniki. Ps. Ciasto można wykonać na trochę większej formie (25 cm x 25 cm), ale nie za dużej.
Na herbatniki wyłożyć jasną masę, a na nią kolejną warstwę herbatników. Odstawić do lodówki.
Masa ciemna:
Analogicznie jak w przypadku pierwszej masy:) Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno.
Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować.
Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać górę i całość posypać pozostałą pszenicą.
Odstawić do lodówki na 6 – 12 h (całą noc).
Krok po kroku:
![]() 1. Roztopić czekoladę |
![]() 2. Ubić śmietanę |
![]() 3. Do śmietany dodać mascarpone |
![]() 4. Wlać rozpuszczoną czekoladę |
![]() 5. Masę wymieszać z ziarnami pszenicą |
![]() 6. Na formę wyłożyć herbatniki i masę |
![]() 7. Wyrównać masę i wyłożyć kolejną warstwę herbatników |
![]() 8. Rozpuścić czekoladę |
![]() 9. Ubić śmietanę kremówkę |
![]() 10. Zmiksować śmietanę z czekoladą |
![]() 11. Rozsmarować ciemną masę |
![]() 12. Posypać ciasto ziarnami pszenicy |
Pobierz wersję do druku:
Witam mam pytanie czy zamiast pszenicy mozna uzyc uprazonego ryzu preparowanego?
Witaj,
Myślę, że ryż preparowany też będzie ok.