Dla mnie o jakości pizzy świadczy ciasto na pizzę. Dobra pizza musi mieć przede wszystkim drożdżowe, miękkie, ale nie zapychające ciasto. Bez względu na jego grubość proporcje składników się nie różnią. Mi najbardziej smakuje pizza na cienkim lub średnim cieście, a moim uniwersalnym przepisem i najlepszym jest ten.
Czas wykonania: 40 min (+ 1 h czas oczekiwania + 20 min pieczenia)
Ilość porcji: 4 pizze (o średnicy 20-23 cm )
Składniki:
300 g mąki
20 g drożdży
200 ml wody
1 ½ łyżki oliwy
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicy i wymieszać ją z solą.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (nie gorącej), dodać 2 łyżki mąki i odstawić na 15 minut. Drożdże powinny się spienić.
Zrobić dołek w mące i wlać przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto przez około 15 minut (do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne).
Ciasto podzielić na 4 części, nakryć ścierkę i pozostawić na 1 godzinę, aby wyrosło.
Uformować spody.
Pizze piec 15-20 minut w zależności od grubości ciasta.