Cienkie ciasto na pizze z dodatkiem mąki krupczatki, co sprawia, że ciasto jest dodatkowo bardzo chrupkie. Pizza na cienkim cieście gotowa 1 godzinę.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 5 spodów do pizzy o średnicy 30 cm
Składniki:
700 g mąki pszennej
300 g mąki krupczatki
50 g drożdży (½ opakowania)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
500 ml wody
Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie.
Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać wszystkie składniki. Następnie wyrabiać ciasto ręką przez około 15 minut (do czasu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk).
Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy podzielić na porcje i rozwałkować je cienko na stolnicy posypanej mąką krupczatką (dzięki niej ciasto będzie kruche i chrupiące).
Pizzę z ulubionymi dodatkami piec 10 minut w 220 – 230 stopniach na papierze do pieczenia. Ważne, żeby blacha, na której będzie piekła się pizza była rozgrzana.
Z podanych proporcji wychodzi 5 spodów do pizzy o średnicy 30 centymetrów. Ciasto można podzielić na 5 części, zawinąć w folię aluminiową i zamrozić.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: