KuchniaWeDwoje.pl

Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą to bardzo proste i szybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu.

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 20 kawałków

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %
1 kostka margaryny (250 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Beza:
4 białka
½ szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
400 g śliwek
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na minimum 30 minut. Resztę ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (20 cm x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia.

Śliwki dokładnie umyć, wypestkować i obtoczyć każdą połówkę w mące ziemniaczanej.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i miksować do czasu utworzenia gęstej białej masy.

Wymieszać delikatnie owoce w bezie. Całość wyłożyć na ciasto, tak aby owoce były równomiernie rozłożone.

Na bezę z owocami zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażalnika.

Piec w 180 stopniach przez 50 minut (35 minut na obiegu góra-dół i kolejne 15 minut tylko na dół). Upieczone ciasto przestudzić.

Krok po kroku:

1. Zagnieść składniki na ciasto

2. Zamrozić kawałek ciasta

3. Rozwałkować resztę ciasta

4. Przełożyć ciasto do formy

5. Przygotować śliwki

6. Ubić bezę

7. Śliwki wymieszać z bezą

8. Przelać bezę na ciasto

9. Zetrzeć ciasto z zamrażalnika na bezę

10. Upiec ciasto

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version