Ciasto ze śliwkami i bezą to bardzo proste i szybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 20 kawałków
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %
1 kostka margaryny (250 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soliBeza:
4 białka
½ szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanejDodatkowo:
400 g śliwek
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na minimum 30 minut. Resztę ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (20 cm x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki dokładnie umyć, wypestkować i obtoczyć każdą połówkę w mące ziemniaczanej.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i miksować do czasu utworzenia gęstej białej masy.
Wymieszać delikatnie owoce w bezie. Całość wyłożyć na ciasto, tak aby owoce były równomiernie rozłożone.
Na bezę z owocami zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażalnika.
Piec w 180 stopniach przez 50 minut (35 minut na obiegu góra-dół i kolejne 15 minut tylko na dół). Upieczone ciasto przestudzić.
Krok po kroku:
![]() 1. Zagnieść składniki na ciasto |
![]() 2. Zamrozić kawałek ciasta |
![]() 3. Rozwałkować resztę ciasta |
![]() 4. Przełożyć ciasto do formy |
![]() 5. Przygotować śliwki |
![]() 6. Ubić bezę |
![]() 7. Śliwki wymieszać z bezą |
![]() 8. Przelać bezę na ciasto |
![]() 9. Zetrzeć ciasto z zamrażalnika na bezę |
![]() 10. Upiec ciasto |
Własnie zajadam się tym ciastem:P mniam miniam.Zetrzec ciasto na beze moje nie lada wyzwanie,ale warte smaku:)