Cukinia faszerowana to bardzo szybki, prosty i smaczny wiosenny wegetariański obiad lub dodatek do mięsa. Nie sądziłam, że z niczego wyjdzie coś tak pysznego 🙂
Polecam serdecznie! A jeśli podoba Ci się ten przepis i chcesz więcej takich dań będę wdzięczna jeśli podzielisz się swą opinią w komentarzu 🙂
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 2
Składniki:
1 duża cukinia
2 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
50 g kaszy kuskus (1/4 szklanki)
100 g sera pleśniowego
15 g orzechów włoskich lub laskowych
zioła, sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ (pozostawiając ścianki grubości około 2 cm).
Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Miąższ z cukinii i pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Smażyć do czasu, aż woda wyparuje, cały czas mieszając. Dodać przecier pomidorowy i doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Całość wymieszać z kuskusem.
Wydrążoną cukinię posolić nafaszerować i posypać kawałkami orzechów i serem pleśniowym. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.