Cukinia w zalewie curry to idealny dodatek do sałatki greckiej oraz niedzielnego obiadu.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 19 słoików 0,25 l
Składniki:
2,8 kg cukinii (2,5 kg po obraniu)Zalewa:
2,5 litry wody
2 szklanki (460 g) cukru
2 szklanki (0,5 l) octu 10%
3 łyżki (15 g) curry
2 łyżki kremu z gorczycy (lub innej musztardy)
1 łyżka kurkumy
1 łyżka pieprzu
1 łyżka gorczycy żółtej
4 liście laurowe
3 ząbki czosnku
Przygotowanie cukinii w zalewie curry:
Przygotuj zalewę: wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj.
Cukinię nie obierać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokroić w 1 centymetrowe plastry. Cukinie upakuj ciasno w słoikach. Zalać słoiki zalewą i szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania wody w wyłożonym ręcznikami papierowymi garnku.