Cukinia w zalewie curry

Cukinia w zalewie curry to idealny dodatek do sałatki greckiej oraz niedzielnego obiadu.

 Czas wykonania: 1 h

 Ilość porcji: 19 słoików 0,25 l

Składniki:
2,8 kg cukinii (2,5 kg po obraniu)

Zalewa:
2,5 litry wody
2 szklanki (460 g) cukru
2 szklanki (0,5 l) octu 10%
3 łyżki (15 g) curry
2 łyżki kremu z gorczycy (lub innej musztardy)
1 łyżka kurkumy
1 łyżka pieprzu
1 łyżka gorczycy żółtej
4 liście laurowe
3 ząbki czosnku

Przygotowanie cukinii w zalewie curry:

Przygotuj zalewę: wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj.

Cukinię nie obierać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokroić w 1 centymetrowe plastry. Cukinie upakuj ciasno w słoikach. Zalać słoiki zalewą i szczelnie zakręcić.

Pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania wody w wyłożonym ręcznikami papierowymi garnku.

Krok po kroku przepis na cukinię w zalewie curry:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *