Cukinia w zalewie musztardowej jest kolejną propozycją na domowe przetwory z cukinii.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l
Składniki:
2,7 kg cukinii (1,9 kg po obraniu)
1 marchewka
1 łyżka ziela angielskiego
12 szt. liścia laurowego
1 łyżka pieprzu ziarnistegoZalewa:
1 litr wody
3 łyżki musztardy
1 szklanka octu 10%
3 łyżki soli
460 g (2 szklanki) cukru
Przygotowanie cukinii w zalewie musztardowej:
Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokroić w słupki nieco krótsze od wysokości słoika.
Na dno słoika wrzucić kilka plasterków wcześniej obranej i pokrojonej marchewki. Kolejno ułożyć ciasno słupki cukinii. Na górę warzyw położyć liście laurowe i po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej resztę składników. Zalej cukinie zalewą i zakręć szczelnie słoiki.
Pasteryzować słoje 7 minut od momentu zagotowania.