Domowy smalec ze skraweczkami najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem oraz ogórkiem kiszonym. Kto nigdy nie próbował musi spróbować tego wyrobu nazywanego przez znawców tematu „dżemem ze świni”.
Czas wykonania: 1 h (+12 h oczekiwania)
Ilość porcji: około 750 g
Składniki:
400 g podgardla
400 g słoniny
1 cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
Dodatkowo:
100 g cebulki prażonej
Przygotowanie domowego smalcu:
Słoninę i podgardle (w tej kolejności) zmielić maszynką do mięsa lub pokroić w drobną kostkę. Przygotować wysoką patelnię lub garnek (najlepiej z grubym dnem). Roztopić słoninę i do rozgrzanego tłuszczu dodać zmielone podgardle. Całość mieszać od czasu do czasu.
Po około 30 minutach dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz doprawić całość 1 łyżeczką soli i majeranku.
Całość smażyć jeszcze przez kolejne 30 minut celem uzyskania chrupiących skwarek.
Pod koniec wyciągnąć rozpadającą się cebulę i posiekać ją w kostkę, która posłuży jako dodatkowy składnik jednej z 3 miseczek smalczyku. Do drugiej miseczki wsypać prażoną cebulkę, a trzecią pozostawić pustą.
Przelać rozgrzany smalczyk do miseczek (około 3 x 250 ml). Miski pozostawić na blacie przez kilka godzin do ostygnięcia, a później przełożyć na całą noc do lodówki.
Smalczyk podawać na świeżo pieczonym chlebie z ogórkami kiszonymi. Mi najbardziej smakuje ten z prażoną cebulką 😊
Przepis krok po kroku:
Tutaj znajdziecie najlepszy przepis na domowy chleb
oraz kiszone ogórki: