KuchniaWeDwoje.pl

Domowy smalec

Domowy smalec ze skraweczkami najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem oraz ogórkiem kiszonym. Kto nigdy nie próbował musi spróbować tego wyrobu nazywanego przez znawców tematu „dżemem ze świni”.

Czas wykonania: 1 h (+12 h oczekiwania)
 Ilość porcji: około 750 g

Składniki:

400 g podgardla
400 g słoniny
1 cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku

Dodatkowo:
100 g cebulki prażonej

Przygotowanie domowego smalcu:

Słoninę i podgardle (w tej kolejności) zmielić maszynką do mięsa lub pokroić w drobną kostkę. Przygotować wysoką patelnię lub garnek (najlepiej z grubym dnem). Roztopić słoninę i do rozgrzanego tłuszczu dodać zmielone podgardle. Całość mieszać od czasu do czasu.

Po około 30 minutach dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz doprawić całość 1 łyżeczką soli i majeranku.

Całość smażyć jeszcze przez kolejne 30 minut celem uzyskania chrupiących skwarek.

Pod koniec wyciągnąć rozpadającą się cebulę i posiekać ją w kostkę, która posłuży jako dodatkowy składnik jednej z 3 miseczek smalczyku. Do drugiej miseczki wsypać prażoną cebulkę, a trzecią pozostawić pustą.

Przelać rozgrzany smalczyk do miseczek (około 3 x 250 ml). Miski pozostawić na blacie przez kilka godzin do ostygnięcia, a później przełożyć na całą noc do lodówki.

Smalczyk podawać na świeżo pieczonym chlebie z ogórkami kiszonymi. Mi najbardziej smakuje ten z prażoną cebulką 😊

Przepis krok po kroku:

Tutaj znajdziecie najlepszy przepis na domowy chleb
oraz kiszone ogórki:

Chleb pszenny
Kiszone ogórki
Exit mobile version