Nigdy nie lubiłem, aby marnować jedzenia w kuchni – co owocuje licznymi eksperymentami. Nie zawsze kończą się one powodzeniem, ale na bloga trafiają tylko te sprawdzone przepisy.
Niedawno ukazał się przepis jak zrobić sok z malin: https://kuchniawedwoje.pl/sok-z-malin-z-sokownika/
Rok temu proponowałem wykorzystać maliny do zrobienia nalewki: https://kuchniawedwoje.pl/malinowka/
A dzisiaj pokażę Wam jak zrobić z nich dżem malinowy.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: słoik 0,3 l
Składniki:
300 g malin („odpadu” po przygotowaniu soku)
50 g cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie dżemu malinowego z odzysku
Skrócić czas przygotowania syropu, aby nieco go pozostało w owocach. Maliny z sokownika przełożyć z sokownika do garnka. W razie konieczności można dolać trochę soku/syropu i/lub dosłodzić. Smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji (około 10 min).
Gorący dżem przełożyć do wyparzonego słoika i szczelnie zamknąć.
Krok po kroku przepis na dżem malinowy z odzysku: