Fit babeczki owsiane to słodka przekąska w dietetycznej wersji z dużą ilością żurawiny, orzechów oraz gorzkiej czekolady. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu!
Czas wykonania: 40 minut
Ilość porcji: 8 sztuk
Składniki:
70 g (1/2 szklanki) płatków owsianych błyskawicznych
60 g (1/2 szklanki) mąki np. orkiszowej
2 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g czekolady gorzkiej
50 g orzechów (włoskie, laskowe itp.)
50 g suszonej żurawiny
2 łyżki oleju np. lnianego
Przygotowanie:
Płatki owsiane można lekko zmielić blederem jeżeli nie są dla Was wystarczająco drobne. Czekoladę oraz orzechy posiekać.
Połączyć ze sobą wszystkie suche produkty. Dodać jajko, jogurt oraz tłuszcz i wymieszać całość.
Masę przełożyć do papierowych foremek do 2/3 wysokości. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 minut na funkcji góra-dół.