Gofry kojarzą mi się z wycieczkami, od kilku lat jest to nasz rytuał, że podczas każdego wyjazdu w góry lub nad jezioro gofr musi być:) Uwielbiamy gofry!
Kilku miesięcy postanowiliśmy, że kupimy gofrownicę. Przetestowałyśmy z mamą kilka przepisów jednak, aby w końcu trafić na ten najlepszy!
Gofry są puszyste i chrupiące. Polecam!
Czas wykonania: 30 min (+20 min oczekiwania)
Ilość porcji: 8 sztuk
Składniki:
250 g mąki pszennej
¼ szklanki cukru
3 jajka
½ kostki masła (100 g)
1 szklanka wody
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać letnie masło, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem za pomocą łyżki.
Rozgrzać gofrownicę, przesmarować ją olejem i wylać po 2 – 3 łyżki do formy i piec zgodnie z opisem na instrukcji (7 – 8 minut). Po upieczeniu gofry odstawić na kratkę lub oprzeć o coś, aby gofry były chrupiące.
Super przepis tylko mam pytanie: w przepisie jest żeby dodać cukier puder ale nie ma go w składnikach ? Czy nie chodziło o cukier waniliowy?
Tak, powinno być cukier waniliowy… Mój błąd! Dziękuję za wiadomość! 🙂