Makarony – sposób na gotowanie bez marnowania 

Gotowanie bez marnowania

Sposób, w jaki planujemy, a później przygotowujemy posiłki, powinien być korzystny nie tylko dla nas, ale także i dla naszej planety. Wyrzucanie jedzenia, które wciąż nadaje się do spożycia, jest najgorszym pomysłem. Co zamiast tego? Podpowiadamy! 

Gotowanie bez marnowania – od czego zacząć?  

Wyrzucanie jedzenia to problem większości rozwiniętych krajów. Z zeszłorocznego raportu ONZ wynika, że na każdą osobę przypada rocznie około 74 kg wyrzucanych produktów spożywczych. Coraz popularniejsza kuchnia w duchu zero waste ma powstrzymać to zjawisko. Gotowanie bez marnowania pozwala nie tylko uratować część produktów, ale daje także duże oszczędności związane ze zużyciem wody, energii, czy w końcu czasu, jaki przeznaczamy na przygotowywanie codziennych posiłków. Świetnym daniem, od którego warto rozpocząć swoją przygodę z niemarnowaniem żywności, są makarony. Dają one naprawdę ogromne pole do popisu i przygotować je można z wielu zalegających w lodówkach produktów. Oto kilka inspiracji.  

Zapiekany makaron  

Zapiekanki z makaronu to szybki i smaczny pomysł na wykorzystanie końcówki wędlin i serów żółtych, a także takich warzyw jak m.in. pomidory, cukinia, pieczarki, cebula czy papryka. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i zapiekać przez 15-20 minut. Warto pamiętać, że do zapiekanek makaronowych dodać można również resztki z obiadu. Dobrze sprawdzi się do tego mięso mielone, sosy pomidorowe czy gęste zupy kremy. Innym pomysłem jest wykorzystanie warzyw, które zostały z zupy, np. rosołu czu zupy jarzynowej. Chodzi m.in. o gotowaną marchewkę czy pietruszkę. Kluczowa dla każdej zapiekanki jest jedynie obecność żółtego sera, który sprawia, że danie jest smaczne i chrupiące.  

Sałatka z makaronem 

Innym makaronowym pomysłem w duchu zero waste jest sałatka. Tutaj, podobnie jak w przypadku zapiekanek, możliwości są właściwie nieskończone. Ciekawą propozycją są sałatki w stylu włoskim, np. z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i mozarellą lub innym serem, który akurat mamy w lodówce. Zamiast tradycyjnego sosu, jako dodatek świetnie sprawdzi się oliwa z oliwek. Taka włoska salatka to smaczna i pożywna propozycja na lato. Fani bardziej sytych propozycji postawić mogą na mięsne sałatki. Można dodać do nich końcówkę wędlin, wędzonego fileta z piersi kurczaka czy kiełbasy. Całość dobrze uzupełni sos, do którego wykorzystać można np. jogurt naturalny.  

Smażony makaron  

Na sam koniec propozycja na konkretny i, co najważniejsze, szybki obiad na ciepło. Smażony makaron przygotować można z resztek napoczętych już warzyw. Dobrze sprawdzi się m.in. cukinia, bakłażan, pomidory czy papryka. Warzywa należy pokroić w małą kosteczkę i smażyć na odrobinie oleju. Po około 7-8 minutach do mieszanki warzyw należy dołożyć makaron i smażyć razem przez około 2-3 minuty. Smażony makaron można przygotować również w wersji mięsnej, np. z końcówek wędlin, kiełbas czy mięsa, które nie zostało zjedzone podczas obiadu. Całość warto posypać odrobiną sera żółtego.  

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *