Hamburger wołowy z rozpływającym się serem. Szybki obiad lub kolacja. Zdrowy, domowy, pożywny fast-food 🙂
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 4 sztuki
Składniki:
4 bułki do hamburgerów
400 g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
½ łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki soli
szczypta papryki
100 g sera żółtego
olej do smażenia
4 liście sałaty masłowej
2 plastry cebuli
4 – 6 korniszonów (u mnie pikantne z chilli)
4 łyżki musztardy delikatesowej
Przygotowanie:
Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ser pokroić w 4 grubsze plastry (5 cm x 5 cm)
Mięso podzielić na 8 części. Pomiędzy 2 części mięsa włożyć plaster sera (krok 4.) i uformować 4 duże pulpety.
Mięso usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (około 15 – 20 minut na wolnym ogniu, aby mięso nie było surowe).
Bułki przekroić na pół, zawinąć każdą w folię aluminiową i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w 200 stopniach.
Gdy bułki będą już gorące smarujemy je musztardą, na każdą kładziemy gorące mięso, cebulę i ogórka. Całość przykrywamy liściem sałaty i drugą połową bułki.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: