Humus pomidorowy – jedna z lepszych past na kanapki, tosty, pity.
Na blogu można znaleźć podstawowy przepis na prawdziwy humus, bez dodatków.
Jednak moim zdaniem humus pomidorowy z suszonym pomidorów jest o wiele lepszy w smaku, niż ten tradycyjny. Ale jest to moja opinia (osoby, która uwielbia suszone pomidory;) ).
A Wam bardziej smakuje humus naturalny, czy z dodatkami?
Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 12 – 24 h oczekiwania)
Ilość porcji: 350 g
Składniki:
100 g ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
75 g suszonych pomidorów (około 8 -10 sztuk)
3 łyżeczki pasty Tahini
½ łyżeczki soli
4 łyżki soku z limonki (½ sztuki)
1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy)
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody i gotować 1 h 30 minut (do czasu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, że z łatwością można rozgnieść ją w palcach).
Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno suszone pomidory, pastę Tahiti, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: