Humus z awokado to moja kolejna zdrowa wersja pasty na kanapki.
Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 12 – 24 h oczekiwania)
Ilość porcji: 400 g
Składniki:
100 g ciecierzycy
1 dojrzałe awokado
2 łyżeczki pasty tahini
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju lnianego
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody i gotować 1 godzinę i 30 minut (do czasu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, że z łatwością można rozgnieść ją w palcach).
Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno pokrojone w kostkę awokado, pastę Tahini, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Świetny przepis!