Domowy humus – prosty w przygotowaniu i pyszny. Niestety robi się go dość długo, ale jeżeli lubicie takie pasty to na pewno warto robić je samemu w domu, ponieważ kosztują 3 lub nawet 4 razy mniej niż te sklepowe. Ponadto ciecierzyca, z której humus jest robiony ma wiele dużo właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych.
Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 12 – 24 h oczekiwania)
Ilość porcji: 300 g
Składniki:
100 g ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki pasty Tahini
½ łyżeczki soli
4 łyżki soku z limonki (½ sztuki)
1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy)
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody i gotować 1 h 30 minut (do czasu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, że z łatwością można rozgnieść ją w palcach).
Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno pastę Tahini, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: