Jajka faszerowane pastą cytrynowo-bazyliową z groszkiem to dietetyczna wersja Świąt 🙂
Jajka najlepiej podawać polane sosem np. chrzanowym, smakuje rewelacyjne!
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 10 – 12 sztuk
Składniki:
5 – 6 jajek
100 g mrożonego groszku
60 g awokado
70 g cukinii
garść bazylii
2 łyżeczki cytryny
skórka z 1/2 cytryny
1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo i wystudzić.
Farsz:
Ugotować groszek. Pokroić w niewielką kostkę awokado oraz cukinię i smażyć przez około 5 minut (do czasu, aż zmięknie). Groszek, awokado, cukinię oraz liście świeżej bazylii zmiksować na gładką masę.
Dodać startą skórkę, sok z cytryny i całość przyprawić.
Nafaszerować połówki jajek farszem. Podawać z sosem chrzanowym.