Kapsalon – zapiekanka holenderska to tradycyjny holenderski fast food.
Jest jednym z prostszych i szybszych dań obiadowych dla całej robimy.
Czas: 1h Ilość: 4-6 porcji
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 4 – 6 porcji
Składniki:
400 g frytek
600 g fileta z indyka
2 płaskie łyżki przyprawy kebab-gyros
4 łyżki oleju
150 g – 200 g sera żółtego
Sos 1:
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
Sos 2:
150 g jogurtu
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
½ sałaty lodowej lub pekińskiej
10 szt pomidorków koktajlowych
½ ogórka szklarniowego
2-3 łyżki cebulki prażonej
Przygotowanie zapiekanki holenderskiej – Kapsalon
Pokroić kurczaka na większe kawałki, obtoczyć mięso w przyprawie i 2 łyżkach oleju.
Przygotować sosy:
Sos 1: Wymieszać wszystkie składniki.
Sos 2: Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać.
Frytki usmażyć na oleju lub w piekarniku w żaroodpornym naczyniu (ja użyłam mrożonych frytek i piekłam je 15 min.w 200 stopnich)
W międzyczasie podsmażyć mięso na patelni i przygotować sałatkę. Sałatę pokroić w niewielkie kawałki, pomidorki na połówki lub ćwiartki, a ogórka na małe kawałeczki.
Frytki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć kawałki mięsa, polać sosem majonezowo ketchupowym i posypać całość startym serem. Piec 10 min.w 200 stopnich, do czasu, aż ser się roztopi.
Następnie na gorącą zapiekankę wyłożyć warzywa, całość polać sosem czosnkowym i posypać prażoną cebulką.
Krok po kroku przepis na Kapsalon – zapiekanka holenderska
Kto to wymyślił? ? Holenderska zapiekanka!!! Przecież kapsalon robią Turcy w Tureckich knajpach!
Ja jadłam będąc w Holandii, dlatego dla mnie to przysmak holenderski 🙂
kapsalopn zostal wymyslony przez holendra 😉
A kto zabroni Turkom robić holenderskie potrawy? Ludzie są dziwni…
Wygląda rewelacyjnie.