Moja kolejna propozycja na przekąskę z ciasta francuskiego tym razem w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta. Razem z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie 🙂
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 14 sztuk
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Farsz:
400 g mrożonego szpinaku (300 g świeżego)
1 opakowanie sera feta (270 g)
3 ząbki czosnku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwySos czosnkowy:
1 serek homogenizowany naturalny (200 g)
2 ząbki czosnku
½ łyżki ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę (przez około
2 – 3 minuty). Dodać szpinak (jeśli jest zamarznięty dusić do czasu odparowania wody).
Następne dodać ser feta i wymieszać ze szpinakiem. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto francuskie podzielić na 14 części i na każdym kawałku ułożyć farsz i szczelnie zakleić ciasto (krok 5.). Dodatkowo każdy kawałek naciąć od góry nożem.
Piec 15 – 20 minut do czasu zarumienienia ciasta.
Podawać z sosem czosnkowym:
Do serka homogenizowanego dodać zmiażdżony czosnek i zmiksować za pomocą blendera.
Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: