Keks na białkach, który robiłam na tegoroczne święta wielkanocne – pachnący, puszysty i pełen bakalii. Szybkie świąteczne ciasto z samych białek i dużą ilością bakalii!
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 16 kawałków (forma 12 x 20 cm)
Składniki:
7 białek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g bakalii (rodzynki, żurawina, suszona morela, suszona śliwka, daktyle)
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier ciągle mieszając.
Podgrzać mleko, aby było letnie.
Margarynę roztopić i wymieszać z białkami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i wszystko zmiksować.
Bakalie pokroić w grubą kostkę i wymieszać łyżką z ciastem.
Formę keksową (forma 12 x 20 cm – może być większa) wysmarować tłuszczem i piec 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Krok po kroku:
![]() 1. Ubić pianę z białek i stopniowo dodać cukier |
![]() 2. Dodać roztopione masło |
![]() 3. Zmiksować masę z mąkę i mleko |
![]() 4. Dodać bakalie |
![]() 5. Przełożyć ciasto do formy |