Kiszona cukinia to kolejny z serii przetworów, który zrobiłem w tym roku z tego warzywa. Polecam wszystkim miłośnikom kiszonek.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l
Składniki:
2,1 kg cukinii (1,7 kg po obraniu)
2,5 litry wody
3 łyżki soli
180 g chrzanu (korzeń lub tarty)
koper
Przygotowanie kiszonej cukinii:
Umyj słoiki i wyparz je wkładając na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej sól.
Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokroić w 3 centymetrowe kawałki.
Umyj koper i dodaj po gałązce na dno każdego słoika. Dodaj po kawałku / łyżeczce chrzanu. Cukinie upakuj ciasno w słoikach. Na górę dodaj jeszcze raz chrzan i koper.
Zalej cukinie zalewą i zakręć szczelnie słoik.
Po 2 tygodniach kiszenia, gdy proces ustanie możesz pasteryzować słoje gotując 10 minut od momentu zagotowania.
W składnikach brak kopru. W przepisie jest.
I literówka (soki –> soli). 🙂