Jedną z moich najbardziej ulubionych przetworów są kiszone ogórki. Można je przygotować na zimę w słoikach 0,5 – 1 litrowych lub tak jak to robię ja w tym przepisie w słoju 3 litrowym do bezpośredniego zjedzenia po ukiszeniu. Proces kiszenia ogórków trwa 10-14 dni i po tym czasie nadają się do zjedzenia lub zrobienia zupy ogórkowej.
Czas wykonania: 30 min (+ 10-14 dni oczekiwania)
Ilość porcji: słój 3 litrowy
Składniki:
2 kilogramy ogórków
2 litry wody
4 łyżki soli
2 ząbki czosnku
gałązka kopru
Przygotowanie kiszonych ogórków:
Rozpuścić 4 łyżki w przegotowanej letniej wodzie.
Do słoja włożyć gałązkę kopru i 2 ząbki obranego czosnku.
Ogórki umyć i odkroić z nich końcówki i przełożyć do słoja. Całość zalać zalewą i zabezpieczyć gazą / luźno zakręcić, aby powietrze mogło dostać się do środka.
Po około 10-14 dniach ogórki będą już miękkie – to znak, że się ukisiły. Należy wtedy zakręcić słój, aby spowolnić dalszy przebieg tego procesu.
Gdybyśmy przygotowywali ogórki na zimę – to kiszone ogórki można dodatkowo pasteryzować 10 minut od czasu zagotowania się wody w celu całkowitego wstrzymania procesu kiszenia.