Kluski śląskie to bardzo proste i tanie danie 🙂 A wszystkie składniki na pewno masz w domu. Może być jako dodatek do mięs lub tak jak u mnie w wersji wegetariańskiej podane z sosem. Zapraszam do skorzystanie z przepisu i życzę smacznego.
Czas wykonania: 1 h 20 min
Ilość porcji: 20 sztuk (4 porcje)
Składniki:
1 kg ziemniaków (około 5 dużych sztuk)
3 łyżeczki soli
1 jajko
200 g mąki ziemniaczanejSos szpinakowy:
150 g szpinaku mrożonego
½ łyżeczki masła
4 łyżki śmietany 18 %
1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować.
Gotować około 20 – 30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), w 3 l wody osolonej 2 łyżeczkami soli. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Dodać jajko i energicznie wymieszać, aby jajko się nie ścięło.
Ziemniaki podzielić na 4 równe części i wyciągnąć jedną część, a w jej miejsce wsypać mąkę (proporcje 1:3 – patrz krok 4.)
Całość dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję. Uformować kuleczki o średnicy 3 – 4 cm (mocno docisnąć w rękach). Następnie palcem zrobić dziurki.
Gotować w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia przez około 3 – 5 minut. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy kluski nie będą się sklejać. Ważne by po wrzuceniu nie mieszać klusek łyżką tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby nie przywarły do garnka.
Sos szpinakowy:
Szpinak rozmrozić na odrobinie masła, dodać śmietanę i wymieszać. Całość posolić i podgrzać – nie gotować, aby śmietana się nie zwarzyła.
Kluski podawać polane sosem.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: